Bina Güçlendirme Hizmeti ve Maliyeti 2024
  • Anasayfa|
  • Bina Güçlendirme Sistemleri

Bina Güçlendirme Sistemleri

Bina Güçlendirme Hizmeti ve Maliyeti 2024

Yaşadığınız evin deprem riskine karşı sizi ve sevdiklerinizi koruyup korumadığını ya da yaşam alanınızın sağlamlığını nasıl ölçümleyeceğinizi merak ediyorsanız Carbonier ile tanışmalısınız.

Bina güçlendirme sistemleri ile hayatınızı güvence altına alabilirsiniz. Bina güçlendirme, deprem veya farklı sebeplerden kaynaklı duvar, kolon, kiriş ve temelleri hasar gören binalarda gerçekleştirilir. Yapıların belirli bölgeleri, sürekli sıcak-soğuk döngülerinin etkisiyle zaman içinde yıpranabilir ve bozulabilir, bu da onları restore etme ihtiyacını doğurabilir. Yeni inşa edilmiş binalar dahi deprem veya zemin problemleri gibi nedenlerle zaman içinde bakım ve tamirat gerektirebilir. Depreme karşı dayanıksız, zarar görmüş veya düzeltilmesi gereken binaların güçlendirilmesi kaçınılmazdır.

Topraklarının büyük bir kısmı fay hatları üzerinde bulunan ülkemiz özellikle depremlerin yarattığı maddi ve manevi kayıplar nedeniyle geri dönüşü olmayan etkilerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 1999 Marmara Depremi sonrasında yaşadığımız büyük can ve mal kaybıyla kamu kurumları yeni yapılan binalar için denetimlerini artırıp, yasal mevzuatlarını yenileme yoluna gitmiştir. Özellikle 1999’a kadar hayata geçirilen binalarda mühendislik hizmetine başvurulmamış olması, kalitesiz malzemeler kullanılması ve başarısız işçilik gibi etmenlerden dolayı yapılar büyük risk taşımaktadır.

Bina Güçlendirme Sistemleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Bina güçlendirme sistemleri, can kaybını önlemek için gerçekleştirilen, yapısal uygulamalarla binayı depreme daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan prosedürler bütünüdür. Bir binanın yıkılıp yeniden yapılması oldukça maliyetli bir işlemdir. Binanın güçlendirilmesi, alternatif bir çözüm olarak çok daha az maliyetle binanın dayanıklılığını en iyi seviyeye getirmeyi amaçlar. Uygun güçlendirme yapabilmek için sorun ve ihtiyaçların doğru tespit edilmesi gerekir. 

Yapısal güçlendirme ile ilgili yöntemler üç ana grupta toplanır:

  • FRP Sistemi ile Güçlendirme
  • FRCM Sistemi ile Güçlendirme 
  • Mantolama ile Güçlendirme 

Karbon fiber ile güçlendirme sistemleri olarak bilinen FRP ve FRCM sistemleri, teknik tekstil donatılarıyla yapılan güçlendirme yöntemidir. Mantolama sistemine göre daha yenilikçi tekniklerdir ve uygulamada kolaylık sağlar. Mantolama sistemi ise geleneksel olan çimento ve epoksi sistemleriyle birlikte uygulanan güçlendirme tekniğidir.

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki yapı güçlendirme yöntemleri, farklı malzemelerin kullanımını içerir. Beton, çelik ve karbon fiber gibi farklı materyaller, bu tür güçlendirme uygulamalarında tercih edilir. Bir teknikle yapılabilmesinin yanı sıra farklı tekniklerle de bir arada yapılar güçlendirilebilir. Bina güçlendirme sistemleri uygulamalarında kullanılacak yöntemlerin yapıdaki hasar ve onarım gerektiren yerlerin niteliğine göre belirlendiği unutulmamalıdır. 

Carbonier olarak projelendirmeden itibaren her konuda destek sağlayan profesyonel ekibimizle yapının durumu özelinde ürünler geliştiriyoruz. Yapıda gereken mukavemet ne ise tam ona karşılık gelecek sistemler üretiyoruz.

Bina Güçlendirme Hangi Ürünler Kullanılarak Yapılır?

Betonarme binaların güçlendirilmesi işlemi karbon elyaf, beton ve çelik malzemeler kullanılarak yapılır. Binaların hem depreme dayanıklı hem de çok daha uzun ömürlü olmaları için malzeme seçimi son derece önemlidir.

Carbonier’in yüksek mukavemetli tekstil donatıları FRP ve FRCM sistemleriyle gerçekleştirilir. Proje özelinde uygun gramaj ve mukavemet değeri belirlenerek ilgili ürün tipi seçilir. Eğer projede özellikle belirtildiyse, teknik ankraj da kullanılması önerilebilir.

Bina Güçlendirme Sistemleri İçin Fiyat ve Maliyet Tablosu

Bina güçlendirme sistemleri uygulamalarında fiyat ve maliyet tablosu değişkendir. Bina yapısından bina temel durumuna, kullanılacak olan malzemelerden ekipmanlara kadar birçok detay, maliyetler üzerinde etkilidir. Carbonier, bütçe dostu fiyatlandırmalarla müşterilerine kaliteli hizmetleri bir arada sunmaktadır.

Bina Güçlendirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Bina güçlendirme sistemleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz. Bina güçlendirmeleri, teknik donatı testi, güçlendirme şartları, bina onarımı ve riskli binalar gibi aklınıza takılan her türlü konu için bizlerle iletişime geçebilir; Carbonier’ın fark yaratan hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Bina Riskli Çıktığında Ne Yapılmalı?

Yapılan incelemelerde riskli çıkan yapıların derhal boşaltılması gerekir. Sonrasında tespiti yapan kurum ve kuruluşlar tarafından İstanbul'da ilçe belediyelerine, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine durumun bildirilmesi gerekir. İtiraz olması durumunda hem belediyeler hem de il müdürlüklerince yapıya ilişkin sonuçlandırılan raporlar tekrar incelenir. 

Eksik ya da yanlış belirlenen detayların olması durumunda raporlar geri iade edilir, doğru tespitler içinse şerh bildirimi ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir. Sonrasında ilgili tapu müdürlüğü tarafından tapu kütüğüne işlenen bilgilendirmeler, riskli yapı tespitine karşı tebligat tarihini takiben 15 gün içinde hak sahiplerine tebliğ edilir. 

Bu tebligatta riskli, yapının bulunduğu konumdaki müdürlüğe dilekçeyle itiraz hakkı bulunur. İtiraz edilmediği takdirde idare tarafından tebligat tarihinden itibaren belirlenen süreç içinde yapının yıkılması gerekir (60 günden az olmamak koşuluyla). 

Her Bina İçin Güçlendirme Yapılır mı?

Hasar tespiti yapılan binalar için sıklıkla merak edilen konu, her binaya güçlendirme yapılıp yapılamayacağı konusudur. Binalardan alınan beton numuneleri akredite kurumlara test ettirilir. Bu numunelerdeki değerler kabul sınırında ise bina güçlendirilir. 

Eğer kabul sınırı altında ise bina yıkılır. Ancak kabul değerinde olan binalar güçlendirilebilir. Aşağıdaki özellikteki tüm yapılar özelinde bina güçlendirme sistemleri konusunda çeşitli uygulamalar gerçekleştirilebilir:

  • Kaliteli malzemelere yapılmamış binalar
  • Uygunsuz ya da projesiz inşa edilmiş binalar
  • Düzensiz planlı yapılar
  • Kısa ve kesilmiş kolonlu yapılar
  • Sağlıksız eklemelerin yer aldığı binalar
  • Deprem yönetmeliğine uygunsuz inşa edilen binalar,
  • İnşaat aşamasında zemin durumunun dikkate alınmadığı yapılar
  • Altında dükkân içeren, kolon ve kirişleri eksiltilmiş olan binalar

Yapınızın mevcut durumunu tespit etmek ve bina güçlendirilmesine ihtiyacınızın olup olmadığını öğrenmek için Carbonier danışmanlığından faydalanabilirsiniz.

Güçlendirme İşlemi Ne Kadar Sürer? 

Bina güçlendirme süresi değişkenlik gösterebilir. Binanın genel yapısı ve temelinin durumuna dair birçok etken vardır. Carbonier’in yüksek mukavemetli teknik donatı sistemleri, geleneksel sistemlere kıyasla daha hızlı ve pratiktir. Ziraat beton kalıplama ve filiz ekilme gibi uzun işlem sürelerine ihtiyaç duyulan uygulamalar gerektirmez. Eğer bu yapılar fabrika benzeri yapılarsa, üretim aşamasında da bina güçlendirme sistemleri yapılabilir. Çelik ya da mantolamayla yapılan güçlendirme sistemlerinde yapıların tamamen boşaltılması gerekir.

Bina Güçlendirme İşlemi Sırasında Evi Boşaltmamız Gerekiyor mu?

Bina güçlendirme işlemi sırasında evi boşaltmak gerekir. Süreç değerlendirildiğinde FRP ve FRCM sistemleri hem hızlı hem de pratik olduğundan yaşam alanlarınızdan kısa süre için uzaklaşmanız sizi zorlamayacaktır.

Karbon Fiber, Çelik Güçlendirme ve Betonarme Güçlendirme Yöntemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hepsi birer güçlendirme sistemidir fakat yöntem olarak birbirinden ayrılırlar. Betonarme güçlendirme yani mantolama; kolon, kiriş ve perde gibi taşıyıcı unsurların güçlendirilmesi işlemidir. Yıkmadan yapılması yönüyle daha avantajlıdır. Dayanıklıdır. Kısa sürede uygulanabilir. Çatlak kolon ya da kiriş gibi yapıları iyileştirir. Perde desteğiyle taşıyıcı sistemi güçlendirir. Kaliteli yüzeyler elde edilmesini sağlar. Uygun maliyetlidir.

CFRP ve FRP olarak bilinen karbon takviyeli polimer güçlendirme uygulamaları; inşaattaki net alanı azaltmaması, temele yük bindirmemesi ve korozyona sebep vermemesi açısından sıklıkla tercih edilen tekniklerdir. Depremde meydana gelebilecek kesme kuvvetlerine karşı dirençlidir. Kolon, kiriş ve perde gibi diğer taşıyıcı sistemlerdeki taşıma kapasitesini artırır. Bina cephesinde herhangi bir çıkma yapılmasına gerek kalmadan dört tarafından çevreleyip sarılma imkânı sunar.

Çelik ile güçlendirme, hasarlı olan betonarme yapıların tahrip olmasını engeller. Kolon, kiriş, döşeme ve perde için taşıma görevi üstlenir. Beton ile kaynaşabilmesi yönüyle uyumlu bir frekans yakalar. İnşaatın yeniden yapılması sonucunda doğabilecek maliyetin çok daha altındadır. 

Deprem Testi Çalışmaları Neleri Kapsar?

Carbonier olarak deprem testi çalışmalarını, alanında uzman ekibimizle birlikte büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Bina ya da hak sahiplerinin birlikte aldıkları güçlendirme kararını takiben aşağıdaki adımları izliyoruz:

  • İşlemlerin yerinde gerçekleştirilebilmesi adına ilgili yerlerden gerekli olan tüm izin ve ruhsatlar alınır.
  • Bina zeminin mevcut durumunu değerlendirmek için öncelikle sismik zemin etüdü hazırlanmalıdır. Gerekli görülürse sondaj destekli zemin etüdü de oluşturulabilir.
  • Uzman mühendis ve teknik ressamların iş birliğiyle bina rölevesi alınır.
  • Röntgen cihaz desteğiyle taşıyıcılarda bulunan yapıların hem aralıkları hem de çapları belirlenir.
  • Taşıyıcı elemanlar üzerinden sıyırmalar yapılıp, yapıların korozyonlarına ve zayıflık halleri incelenir.
  • Yapıdan ihtiyaç duyulacak düzeyde karotla beton numuneleri alınır. Alınan numuneler laboratuvar ortamında teste tabi tutulur. Böylelikle beton dayanımı ölçümlenir. 
  • Bilgisayar programı üzerinde yapının modellemesi yapılarak deprem yükü altındaki durumu değerlendirilir.
  • Yapı özelinde gerçekleştirilen tüm işlem ve modelleme sonucunda ortaya çıkan veriler ışığında bina güçlendirme raporu hazırlanır.

Güçlendirme Ruhsatı İçin Gerekenler Nelerdir? 

Bina güçlendirme izni nasıl alınır ve güçlendirme ruhsatı için gereken belgeler nelerdir ? soruları için bu bölümü incelemenizi tavsiye ederiz.

  • Güçlendirme izin dilekçesi
  • Tapu kaydı örneği
  • Yapı kayıt belgesi ve hasar tespit tutanağı
  • Yapı müteahhidi ile yapılan sözleşme
  • Yapı denetim sözleşmesi
  • Yapı denetim firması tarafından sunulan belgeler:
  1. Yapı denetim taahhütnamesi
  2. Denetçi ve yardımcı eleman evrakları
  3. İzin belgesi
  4. Tescil belgesi
  5. Yapıya ilişkin bilgi formu
  • Şantiye şefi için gerekli belgeler:
  1. Şantiye şefi sicil durum taahhütnamesi
  2. Şantiye şefinin diploması
  3. Şantiye şefinin ikametgahı
  4. Şantiye şefi sözleşmesi
  • Bina güçlendirme uygulama şirketi tarafından sunulan belgeler:
  1. Yapı müteahhit sicil durum taahhütnamesi
  2. Vergi levhası
  3. İmza sirküsü
  4. Faaliyet belgesi
  • Bina güçlendirme statik projesi ve projeyi çizen firmanın sicil durum taahhütnamesi
  • Mimari rölöve projesi
  • Yapı imar durumu ve istikamet rölevesi 

Yukarıdaki belgelerin tam ve eksiksiz olarak hazırlanması, güçlendirme ruhsatını almak için önemlidir. Ruhsat süreci sırasında ilgili yerel yönetim ve yapı denetim kurumlarıyla iletişime geçmek ve gereken adımları takip etmek, sorunsuz bir süreç geçirmeniz için önemlidir.

Bina Güçlendirme Kararı Nasıl Alınır?

Binanın güçlendirilmesi yönünde karar almak zorlu olabilir. Güçlendirme yapılmasına karar verildiğinde kat maliklerinin dörtte üçünden onay alınması şarttır. Bu oran sağlanmadığı zaman çoğunluğa göre hukuki süreç başlatılabilir. 

Carbonier olarak endüstriyel güçlendirme, bina güçlendirme sistemleri, yapı güçlendirme, kolon güçlendirme, tarihi eser güçlendirme sistemleri gibi kapsamlı alanlarda siz değerli müşterilerimize hizmet veriyoruz. İhtiyaçlarınıza özel, hızlı çözümler sunmak ve bir araya gelmek için bir telefon kadar uzağınızdayız.