Tabliye Güçlendirme

Tabliye Güçlendirme

Tabliye Güçlendirme

Tabliye güçlendirmeyi anlamadan önce tabliyenin ne olduğunu bilmek gerekir. Peki tabliye nedir? Tabliye, kelime anlamı itibariyle köprülerde köprüyü oluşturan bölüm anlamına gelmektedir. Bina gibi yapılarda ise döşeme adı verilen üstüne bastığımız zemin de tabliye olarak adlandırılmaktadır.Tabliye, yük dağıtımını sağlayan ve yükün ilk yüklendiği alan olarak da tanımlanabilir. Aynı zamanda köprü ayakları üzerinde bulunan ilk elemanlar olarak da tanımlanabilmektedir. 

Tabliye güçlendirme ise bu bölümde meydana gelen olumsuzlukları giderebilmek için yapılan iyileştirme çalışmalarının tamamını kapsamaktadır. Özellikle eski yapılarda günümüz teknolojisi olmadığı için dayanıklı tabliyeler mevcut olmayabilir ya da zamanla yıpranmalar meydana gelebilir. Deprem ya da doğal afetler sonucunda tabliyelerde aşınma, çatlama, kopma gibi olumsuz durumlar oluşabilir. Bu durumların yaşanması tabliyelerdeki yük dengesini de değiştirere istenmeyen durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Tüm bu durumların önüne geçmek amacıyla güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

Tabliye Güçlendirmenin Amacı

Tabliyedeki zayıflıklar genellikle döşemelerin boşluklarında ya da kolon gibi dikey taşıyıcılar ile birleştiği yerlerde meydana gelmektedir ve iyileştirme ya da güçlendirme yapılmadığı takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle deprem bölgesinde olan ülkemiz için yapıların tabliyeler üzerinden hasar aldığı durumlarda bu hasarların giderilmesi binanın uzun ömürlü olması için önemlidir.

Tabliyeler kullanıldıkları alanlara göre farklı çeşitlerde olabilmektedir. Örneğin çelik tabliye, beton tabliye ya da köprü tabliyeleri mevcuttur. Genellikle tabliye kelimesi köprü yapımlarında kullanılmaktadır. Köprü tabliyesi, tabliye betonlarının köprüde ilk yerleştirilen yeri olarak tanımlanabilmektedir. Bu nedenle köprüler için büyük önem taşımaktadır.

Tabliye güçlendirmesindeki amaç da işte bu bahsedilen olumsuzlukların yaşanmadan çözüme kavuşturulmasıdır. Çünkü gerekli olduğu halde güçlendirmeler yapılmadığı takdirde kolon güçlendirme gibi diğer çalışmaların tek başına bir anlamı olmayacaktır. Olumsuzlukları bir bütün olarak görüp yapıdaki güçlendirme çalışmalarını yapmak gereklidir. Bunlardan bir tanesi de güçlendirme çalışmalarıdır.

Tabliye Güçlendirme Nerelerde Yapılır?

Güçlendirme işlemi, en genel tanımıyla zemini hasar almış her yapıda uygulanabilir. Örneğin binalarda, köprülerde, tesislerde yani kısacası zemini hasar görmüş ve bu hasarın yapının tamamını olumsuz yönde etkileyeceği her alanda kullanılabilmektedir.

Tabliyelerde güçlendirme çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi bina tabliye kalınlığıdır. Bu kalınlık miktarı yapının sağlam olmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesidir. Örneğin binanın içerisindeki tabliye ya da döşemelerin kalınlığı yük durumuna göre farklılık gösterse de ortalama çatı katlarında 6 cm olmalıyken ara katlarda bulunan döşemelerde 8 cm kadar olmalıdır. Ancak deprem bölgelerinde bu konu daha önemli olduğu için verilen değerlerden yaklaşık 2 cm daha fazla kalınlıkta olmalıdır. Bu durumda da çatı katları 8 cm alınırken ara katlar 10 cm kadar olmalıdır. Ayrıca zemine oturan döşemeler için de kalınlık yaklaşık 10 cm kadar olmalıdır.

Tabliye Güçlendirme Teknikleri

Güçlendirme çalışmalarının yapılabilmesi için birden fazla farklı teknik vardır. Bu teknikler, hasar durumu, yapı durumu gibi farklı konulara göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Örneğin bina gibi yapılarda yapılmak istenen güçlendirmeler için yapıda genellikle çelik konstrüksiyon sistemleri kullanıldığı için binanın statik yükünü değiştirmeyecek şekilde güçlendirme yapılmaktadır. Ama köprü gibi yerlerde fore kazık, plastik kazık gibi birbirinden farklı yöntemlerden bahsedilebilmektedir. Bu durumda ise daha karmaşık ve büyük çaplı teknikler ile güçlendirme çalışması yapılmaktadır.

Dış Güçlendirme Yöntemleri

Tabliyelerin güçlendirilmesinin binaların dış cephesinde olduğu durumlarda kullanılan yöntemdir. Özellikle tabliyenin dış alanlarda mevcut olduğu durumlarda kullanılabilmektedir. Köprülerdeki tabliyelerde yapılan iyileştirmeler buna en büyük örnektir. Burada yapılacak işlemlerin kendi içerisinde bir sıralaması mevcut olup bu sıralamaya uyulması yapılan işlemin en doğru sonucu vermesi için yardımcı olacaktır.

İç Güçlendirme Yöntemleri

Binaların iç taraflarında bulunan tabliyeler için uygulanan güçlendirme yöntemleri iç güçlendirme olarak adlandırılabilir. Burada döşemeler üzerinden güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu alandaki en önemli konu kolonlar ile birleşen noktalardaki alanların güçlendirmesini, en doğru şekilde yapmaktır. Güçlendirme çalışmaları için en doğru kararı verebilmeniz için Carbonier sizlere yardımcı olacaktır. Kolon güçlendirme aşamasında kullanabileceğiniz karbon kumaş donatı tekstili, bazalt donatı tekstili ve Ar Glass Cam kumaş donatı tekstili gibi yapı ürünlerine en güvenilir şekilde Carbonier aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Tabliye Güçlendirme Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güçlendirme işlemine karar verildikten sonra dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlardan en önemlisi hangi tabliye güçlendirme yönteminin seçileceğidir. Yöntem seçildikten sonra uygulamanın en doğru şekilde yapıldığından emin olunması gerekmektedir.

Güçlendirme işlemi yapılırken kullanılan malzemenin işlemin doğru yapılması üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu güçlendirme çalışmalarında teknik donatı tekstillerin kullanılması yapılacak işlemin en sorunsuz şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır. Bu tekstillere örnek olarak karbon mesh donatı tekstil verilebilir. Karbon mesh donatı tekstil, kireçli özel harçlarla birlikte güçlendirme çalışmalarında kullanılmaktadır. Fileli bir yapısı mevcuttur. Kolon ve kiriş güçlendirmesi için de kullanılabilmektedir. Ancak etkili bir güçlendirme çalışması için bu ürünün kullanımı kadar ürünün kalitesi de önemli bir etkendir. Bu nedenle kaliteli ürün almak, işi yapmak kadar önem taşımaktadır. Bu konuda Carbonier sizlere en iyi hizmeti sunacaktır.

Tabliye Güçlendirme Uygulanma Süresi ve Maliyetleri

Güçlendirme işlemlerinin süresi yapılacak işin büyüklüğüne binanın ya da yapının durumuna, uygulanacak olan tekniğe göre farklılık göstermektedir. Aynı şekilde maliyetlerde yapılan işe, yapının durumuna, uygulanacak tekniğe, teknik malzeme durumuna ve proje büyüklüğüne göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durumda işlemlerin yapılmadan önce en uygun malzemelerin seçilmesi de maliyetlere çok büyük etki edeceği için profesyonel ekipler tarafından hazırlanmış kaliteli ürünlerin kullanımı size hem zamandan hem de maliyetten ciddi oranda kazanç sağlayacaktır. Uzun yıllardır en kaliteli ürünler müşterilerine ulaştırmayı amaç edinmiş olan Carbonier size bu konuda en büyük desteği sağlayacaktır.