Tavan Güçlendirme (Döşeme Güçlendirme) Nedir? Nasıl Yapılır?

Tavan Güçlendirme

Tavan Güçlendirme

Bina güçlendirme uygulamaları arasında yer alan ve döşeme güçlendirme olarak da bilinen tavan güçlendirme işlemi, yüzeyde zamanla meydana gelen tahribatlardan dolayı onarılmaya ihtiyaç duyulan alanının belirlenmesi aşamasıyla başlar. Karbon lifli polimer ve FRP güçlendirme gibi birçok teknikle uygulanabilir.

Güçlendirme süreci, tavan çerçevesinin genel hatlarıyla tekrar yapılandırılmasını ya da yeni elemanların takviye edilmesini içerir. Bu işlemde, tavanın çerçeve kısmına çelik veya ahşap kirişler eklenebileceği gibi panellerle de güçlendirilerek çok daha kalın malzemelerle değiştirilmesi sağlanabilir. Bu sayede tavan yük taşıma kapasitesi istenen seviyeye getirilmiş olur.

Güçlendirme işlem, yapının taşıyıcı elemanlarından biri olan tavanın istenen ağırlığı taşımasını sağlayarak binanın çok daha güvenli bir hale gelmesine destek olur. Örneğin yaşanan depremlerde asmolin türdeki tavanların çok kötü sonuçlara sebep olduğu gözlemlenmiştir. Deprem anında binadaki yatay hareketlenme ağırlaştırılmış haldeki tablaların kolon bağlantılarından ayrılmasına neden olur. 

Çöken binalarda asmolin tavanla kirişlere kadarki düzeltilen tablaların üst üste binerek katlanması büyük felaketlere yol açar. Yeni yapılan inşaatlarda artık asmolin yerine çok daha hafif malzemeyle yapılmış asma tavanlar tercih edilebilir ya da gerekli güçlendirme teknikleriyle sorunlar giderilebilir. 

Tavan (Döşeme) Güçlendirmenin Amaçları

Diğer bir ismi döşeme güçlendirme olan tavan güçlendirmenin temel amacı, tavan dayanıklılığını artırmak ve eskisinden daha iyi hale getirmektir. Çoğu zaman bina yaşlanmasından ya da yapının daha fazla yük taşımak zorunda kalmasından kaynaklı olarak onarıma gidilmesi ideal bir çözümdür. 

Tavan Güçlendirmede Kullanılan Yöntemler

Yapılarda tercih edilen ve meydana gelebilecek olan yıkıcı depremlerin etkisini azaltmayı amaçlayan pek çok farklı yöntem vardır. Bunların başında fiber takviyeli polimer ve karbon fiber gibi döşeme güçlendirme yöntemleri gelir.

Fiber Takviyeli Polimer (FRP) ile Tavan Güçlendirme

Fiber takviyeli polimer olarak bilinen FRP ile güçlendirme uygulamaları günümüzde yapıların onarım süreçlerinde popüler olarak kullanılan bir tekniktir. Klorür iyonları başta olmak üzere diğer pek çok kimyasal elemente karşı dayanıklılık bakımından iyi bir performansa sahiptir. Dolayısıyla tavanlarda hiçbir şekilde paslanmaya sebep vermeyecek niteliktedir ve yüksek kalitesiyle korozyona karşı da dirençlidir. Bu sayede uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanılabilir. 

FRP ile tavan güçlendirme işleminin diğer önemli avantajlarından birisi de gerilme mukavemeti ile çok düşük ağırlığa sahip olmasıdır. FRP materyallerinin teknik tasarımı, sertliği, dayanıklılığı, esnekliği ve yüksek kabiliyet gibi özellikleri; güçlendirme sistemlerinde kullanımlarını daha da artırmıştır.

FRP kompozitin inşaatlardaki yapı taşıyıcı sistemler kapsamında özellikle güçlendirme ve onarım çalışmalarında tercih edilmesiyle birlikte yapının ekonomik ömrünün arttırılması sağlanmıştır. Ayrıca bu uygulamanın yapı elemanlarının kesit ya da donatı oranlarının azaltılmasına katkı sağladığı da gözlemlenmiştir.

Ülkemizde hayata geçirilen son deprem yönetmeliğine göre uygulanabilir güçlendirme teknikleri arasında yer alan FRP, yapıdaki mevcut tuğla duvarların her iki tarafına çapraz olarak karbon fiber tabakaların uygulanması ile gerçekleştirilir. Bu doğrultuda güçlendirme işlemi gerçekleştirilen binanın tavanı dahil olmak üzere bütün bölgeleri çok daha sağlam hale getirilerek yanal taşıyıcısındaki sistemler de desteklenmiş olur.

Karbon Fiber ile Döşeme Güçlendirme

Karbon fiber (CFRP) ile döşeme güçlendirme işlemi günümüzde birçok taşıyıcı sistemli yapıların hemen hemen tamamında kullanılan kolay, hızlı, ekonomik ve pratik bir sistemdir. Karbon lifli polimer uygulaması, hem karbon plaka hem de karbon kumaş şeklinde iki farklı metod ile uygulanabilir. 

Güçlendirmenin gerçekleştirileceği tavan, projesine uygun şekilde tasarlanarak hayata geçirilir. Öncelikle tavanda meydana gelen tahribat giderilmelidir çünkü karbon yüzeye yapıştırılarak uygulandığından işlemin en önemli kısmı bu aşamadır. Güçlendirmenin yapılacağı alanlar; yüksek dayanıklılığa sahip, kaliteli yapışma özellikli ürünlerle onarılır. Karbon fiber, çelikten daha hafif ve çok daha serttir. Dolayısıyla daha kolay işlenebilme özelliğiyle öne çıkar. 

Karbon fiber, tavanlara örüntü durumuna göre düzenlenerek çeşitli biçimde meydana getirilen harçlarla birleştirilerek uygulanır. Bu malzemeler, tıpkı bir çelik levha özelliği göstererek katılaşırlar. Dolayısıyla tavanların bu teknikle güçlendirilmesi, olası bir deprem anında rijitlik özelliğinin artmasına katkıda bulunur ve yapılar deprem anında zarar görmez. Söz konusu teknik diğer güçlendirme yöntemlerine kıyasla hızlı ve ekonomik seçenek olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir.

Carbonier, tavan güçlendirmede fiber takviyeli polimer ve karbon fiber gibi teknik donatı tekstil ürünlerini kullanarak bina güçlendirme çalışmaları başarıyla gerçekleştirmektedir. Yüksek tiksotropik özelliğe sahip hammaddelerle tavan uygulamalarında çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. TBu alandaki çözümlerimiz daha yakından incelemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tavan Güçlendirmenin Avantajları

Söz konusu uygulamanın kapsamına giren tüm işlemler, yapı güvenliği açısından son derece önemlidir ve özellikle deprem benzeri doğal afetlerin yaşandığı bölgelerde sıklıkla gerçekleştirilir. Bu gibi işlemler, alanında uzman olan bir yapı ekibi tarafından yapılan değerlendirmeler planlamalarla yürütülür. Kaliteli ve profesyonel tasarım konseptleriyle yapılan uygulamalar, yapı için birçok özel avantaj sunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Dayanıklılık Performansı

Güçlendirmede tercih edeceğiniz yöntemler sayesinde tavanlarınıza yüksek dayanıklılık performansı kazandırmış olursunuz. Böylelikle tavanlarda meydana gelebilecek sarkma, çatlama, dökülme ya da deformasyon gibi problemlerle karşılaşmadan uzun süreli kullanım konforu elde edebilirsiniz.

  • İzolasyon 

Söz konusu işlemler, tavandaki sıcaklık ve ses yalıtımında karşılaşılan durumları önemli ölçüde iyileştirir. Hem ısıyı ve sesin yayılmasını azaltır hem de enerji tasarrufu sağlar. Böylelikle sessiz ve sorunsuz bir ortamda yaşamanıza katkıda bulunur.

  • Hafiflik

Söz konusu uygulamalarda tercih edilen malzemeler son derece hafiftir. Tavanınıza ekstra olarak herhangi bir yük bindirmez. Böylelikle yapısal bütünlük korunur ve montaj süreci de kolaylaşır. Tavanlarınız eskisinden çok daha sağlam olur.

  • Estetik Görünüm

Güçlendirme uygulamaları, tavanlarınıza hem şıklık hem de estetik bir görünüm kazandırır. Modern görünümlü, sofistike ve düzgün bir yüzey elde edilir. 

  • Uzun Ömürlü Kullanım

Tavanınızın kullanım ömrünü uzatan bu uygulamalar, zamanla meydana gelebilecek bakım maliyetlerinin azalmasına da yardımcı olur. Hem dayanıklılık hem de kalite sunan, uzun vadeli bir yatırım yapmış olursunuz. 

Tavan Güçlendirmenin Uygulanma Süresi ve Maliyetleri

Tavan güçlendirme uygulama süreleri birçok farklı faktöre göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; tavan boyutu, güçlendirmede tercih edilen yöntem, kullanılacak ekipmanlar ve iş yoğunluğu gibi nedenler süreyi etkileyebilir. Bu işlemler, birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir. İşleme karar verildiğinde planlamanın yapılması için yerinde gözlem ve değerlendirmeden sonra güçlendirme için kullanılacak olan malzemelerin tedarik edilmesi, tavanın onarıma hazır hale getirilmesi ile süreç başlatılabilir.

Uygulamanın fiyatları ve tavan onarma ücretleri gibi mali detaylar aynı şekilde uygulama kapsamına göre değişkenlik gösterebilen etkenlere bağlıdır. Yapınızın bu uygulamalara ihtiyacı olup olmadığından emin olmak için gerekli resmi kurum ya da özel kuruluşlardan binanın sağlamlığı için test raporu almak mümkündür. 

Carbonier farkıyla yapılarınızda gerçekleştirmek istediğiniz tavan güçlendirme uygulamaları için bizlerle iletişime geçebilir, hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceğimiz işlemlerimize dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.