Zemin Güçlendirme

Zemin Güçlendirme

Zemin Güçlendirme

Günümüz şartlarında şehirlerde nüfusun sürekli artması ile birlikte zemini uygun olmayan alanlara da binalar yapılarak ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılmaktadır. Zemin, bina yapımına uygun olmadığı takdirde ise binaların ömürleri beklenenin altında olabilmekte ya da dış etkenlere karşı daha savunmasız olabilmektedir. Bu durumda o binadaki kişilerin can ve mal kaybına neden olabilmektedir.

Zemin güçlendirme, uygun ya da sağlam zemine yapılmamış yapıların bu olumsuzluklarla karşılaşmaması için yapılan çalışmalara verilen isimdir. Buradaki amaç zemini iyileştirerek bina zeminini güçlendirmektir. Zamanında hasar görmüş ya da zeminin sağlam olmadığından emin olunan yapılar için güçlendirme çalışması yapmak hayati bir öneme sahiptir.

Zemin iyileştirme çalışmaları zeminin durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Birden fazla zemin güçlendirme yöntemi olmakla birlikte her yöntemin uygulanma durumu zeminin yaşı, hasar durumu, binanın yaşı gibi etkenlere göre farklılık gösterebilmektedir. 

Zemin Güçlendirmenin Önemi

Yapılar her ne kadar sağlam yapılmış olursa olsun zeminden kaynaklı bir problemin olması yapının hasar almasına ya da kısa ömürlü olmasına sebebiyet verebilmektedir. Özellikle de deprem bölgesi olan ülkemizde zemin sağlamlığı birçok açıdan hayati öneme sahip bir konudur. Dolayısıyla binalarda güçlendirme çalışmalarının yapılması önem kazanmaktadır.

Hangi Durumlarda Zemin Güçlendirme Çalışmaları Yapılır?

Güçlendirme çalışmaları sadece zeminin zayıf olduğu durumlarda yapılmamaktadır. Zemin geçirgenliğinin azalması durumunda da kullanılabilmektedir. Yapıların hacimsel olarak arttırıldığı durumlarda da zemin bir önceki duruma uygun olup yeni durum için uygun olmayabilir. Bu durumlarda da kullanılabilmektedir. Temel kazılarında problem görüldüğünde ya da temel kazılarının bitiminde kabarmalar görüldüğü zamanlarda kullanılmaktadır.

Zeminde sıvı potansiyelinin olması veya binanın çevresinde çöküntülerin yaşanması durumunda ve binalarda eğilmeler veya kaymalar yaşanması durumunda da zemin güçlendirmesi kullanılabilmektedir.

Zemin Güçlendirme Yöntemleri

Güçlendirme yöntemlerini doğru şekilde belirleyip uygulamak alınan sonuç açısından çok önemlidir. Güçlendirme yöntemleri yapının veya zeminin durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. 

Zemin güçlendirme ya da diğer adıyla zemin iyileştirme kendi içerisinde üç basamağa ayrılmaktadır. Bunlardan ilki iyileştirme olup amacı zemin içerisindeki boşlukları azaltmaktır. Bu basamak için kullanılan yöntemler şu şekildedir: Kompaksiyon enjeksiyonu, ön yükleme, derin kompaksiyon, yüzeysel kompaksiyon. Bir diğer basamak ise tedavi etmektir. Bu basamaktaki amaç zemin boşluklarının başka malzemelerle doldurulmasıdır. Burada zemin çimento enjeksiyonu, uçucu kül gibi metotlar kullanılabilmektedir. Bunlardan sonuncusu zeminin içerisinde farklı malzemeler ekleyerek sağlamlaşmasını sağlamaktır. Kendi içerisinde taş kolon, zemin çivileri, zemin ankrajları, donatılı zeminler, derin karıştırma ve jet grout gibi yöntemleri mevcuttur.

Donatılı Zeminler

Yöntem hızlı ve kolay olması dolayısıyla en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemin kullanılmasıyla kolaylıkla zeminler dayanıklı hale getirilebilmektedir. Bu tekniği kullanmak için ise donatılı tekstiller kullanılmaktadır. Özellikle deprem gibi doğal afetlerde ya da tarihi eserlerin restorasyonlarında sıkça kullanıldığı bilinmektedir. 

Donatılı zeminler için kullanılan donatı tekstilleri şu şekilde sıralamak mümkündür: Karbon kumaş, hibrit, bazalt, karbon mesh, ar glass cam kumaş, ar glass cam mesh donatı tekstili ve karbon plaka. Söz konusu ürünlere Carbonier’in sunmuş olduğu üstün hizmet kalitesiyle ulaşabilirsiniz. 

Zemin Ankrajları

Ankrajlar, temelde yüzeyde sabitleme yapmak için kullanılmaktadır. Bu ankrajların kullanılması dolgu kullanımını da ortadan kaldıracağı için maliyetlerin düşürülmesinde de faydalı olmaktadır. Özellikle beton dökme ve zemin işlemlerinde kullanılmaktadır. Kullanım alanına göre ankrajlar farklı şekilde üretilmektedir.

Zemin ankrajları da zeminin durumuna göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunlar sırasıyla pasif ankraj ve öngörmeli ankrajdır. Pasif ankraj, zeminin ankrajla birlikte hareket ettiği ve ankrajın kendi başına yükü destekleyemediği bir teknik ankraj tipidir. Öngörmeli ankraj ise daha büyük işlemlerin küçük işlemler halinde yapılmasını sağlamaktadır. Kendi içlerinde geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Derin Karıştırma Yöntemi

Derin karıştırma yöntemi, zemin iyileştirme çalışmalarında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem çimento, kireç gibi ilgili malzemelerin zeminin olduğu alanda karıştırılmasıyla uygulanan bir yöntemdir.

Betonun zeminin olduğu yerde karıştırılarak oluşturulduğu bu yöntemde betonun ne şekilde oluşturulduğu da büyük önem taşımaktadır. Beton oluşumunda bazalt fiberlerin kullanılması da beton oluşumunu daha etkili hale getirecektir. Özellikle püskürtmeli betonlarda etkili bir katkı maddesi olarak kullanılan bazalt elyaf beton donatı katkısı, derin karıştırma yönteminin başarılı olmasını sağlayacak unsurlardan bir tanesidir. Bu malzeme yardımıyla çatlak oluşumunun önüne geçilerek mukavemet arttırılır. Böylelikle oluşturulan zemin betonlarının kullanım ömürleri çok daha yüksek olur.

Zemin Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Güçlendirmenin nasıl yapılacağı kullanılan yönteme göre farklılık göstermektedir. Bunun için ilk aşamanın doğru yöntemin seçilmesi olduğu söylenebilir. Bu seçim yapılırken de zeminin durumu, yapılmak istenen güçlendirme işleminin ne olduğu, mevcutta olan ekipmanların yeterliliği gibi konular göz önüne alınmalıdır. Bu aşama en önemli kısım olup doğru tercih yapıldıktan sonra belirlenen yöntemlerin uygulanması ile zemin güçlendirme çalışmaları tamamlanabilir.

Zemin İyileştirmenin Uygulama Süresi ve Maliyetleri

Zemin iyileştirme yöntemlerinin süresi, yapılacak projenin büyüklüğüne, zeminin uygunluğuna, yapının uygunluğuna ve durumuna göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunun dışında uygulanan zemin iyileştirme yönteminin de süre üzerinde önemli bir etkisi mevcuttur. Ancak gelişen teknolojiler sayesinde ilgili sürelerde sürekli bir azalma meydana gelmektedir.

Maliyet açısından da aynı şekilde zemin uygunluğu, proje büyüklüğü, yapının durumu, uygulanacak yöntem gibi birçok etken söz konusudur. Her bir değişiklik maliyetler üzerinde de değişikliğe neden olabilmektedir. Ancak yapılacak işlemlerin olumlu tarafları düşünüldüğünde oluşacak maliyetlerin katlanabilir seviyede olduğu aşikardır.

Tüm bu süreçleri yönetmek için ve doğru kararlar alarak süreçleri tamamlamak için profesyonel ekiplerden yardım almak büyük önem taşımaktadır. Bu konuda Carbonier size bu profesyonel desteği sağlayacaktır. Carbonier uzun yıllardır bu alanda hizmet vermekte olup sürecin en doğru şekilde yönetilmesi konusunda en büyük destekçenizdir.